Seinäjoki brandstation värms upp med Biddle NOZ2-luftvärmare


07.06.2018

NOZ2 är en riktbar luftvärmare som hjälper till att effektivt kontrollera temperaturen i höga utrymmen.

Seinäjoen paloasema

Brandstationer är oftast 7 till 8 meter höga. De är också utrustade med stora dörrar som öppnas flera gånger om dagen när brandbilarna körs ut och in. Samtidigt kommer kall luft in i, vilket får golvtemperaturen att sjunka snabbt.

Miikka Holappa från Sitowise, som ansvarar för VVS-planeringen för Seinäjoki brandstation, är bekant med utmaningarna med temperaturutjämningen i höga utrymmen. Inomhusluften är svår att kontrollera eftersom varm luft naturligt stiger upp, och sval luft kvarstår i vistelsezonen. Holappa hade redan god erfarenhet av Stravents NOZ2-luftvärmare, som också utvaldes som lösningen för detta projekt.

NOZ2 startar automatiskt när temperaturen i hallen sjunker under det inställda värdet. Riktbara munstyckena blåser varma luften nedåt jämnt runt hela rummet. I brandstationens tvättrum torkar varma luften också brandbilarna och golvytorna effektivt.

NOZ2 fungerar osynligt i bakgrunden

Nya brandstationen i Seinäjoki togs i bruk förra hösten. Brandchef Hannu Puranen säger att erfarenheterna med NOZ2 är goda efter den första vintern. Inga klagomål har hörts.

Puranen säger att uppvärmningen har fungerat bra i båda hallarna. NOZ2 har uppehållit värmen även under de kallaste dagarna. Inomhusluften har förblivit bra trots att brandbilarna används i hallarna och genererar avgasutsläpp. Luftvärmarna är tystlåtna och krävde inte någon speciell uppmärksamhet från användaren, de fungerar automatiskt.

Det finns inget separat avgassystem i brandstationens hallar, så NOZ2-luftvärmarna deltar också i ventilationen av hallarna.

- Avgasernas utblås är ordnat så att ventilationen förbättras när dörrarna i hallarna öppnas. Detta har fungerat mycket bra och vi har inte haft problem med avgaserna, säger Puranen.

AAA-logo